E-commerce / FAQ

U kunt social media plug-ins op uw webshoppagina plaatsen, maar zorg ervoor dat u voldoet aan de GDPR-vereisten. Dit kan onder meer bestaan uit het verkrijgen van de toestemming van de betrokkene, het informeren van gebruikers over gegevensverwerking en het bijwerken van uw privacybeleid.

Auteursrecht biedt bescherming op originele teksten, afbeeldingen, video’s en ontwerpen. Unieke content wordt beschermd. In het geval van e-commerce gaat dit over de grafische weergave van uw website en webshop, het verpakkingsmateriaal, logo’s en tekeningen.

In principe heeft een consument bij een koop op afstand het recht om binnen 14 dagen na ontvangst van een product de aankoop te herroepen. Dit herroepingsrecht is bedoeld om consumenten te beschermen, vooral bij online aankopen. Echter zijn er enkele belangrijke uitzonderingen en voorwaarden, zoals geopende verzegelde producten (bijvoorbeeld hygiëneproducten), maatwerk of gepersonaliseerde producten, etenswaren, …

U moet voldoen aan lokale en Europese regelgeving omtrent verpakkingen, zoals recyclagevereisten en milieuheffingen.

In de meeste gevallen dient u de toestemming te hebben van consumenten voordat u hen benadert voor direct marketing. Doch kan u bestaande klanten benaderen zonder expliciete toestemming, mits u hen relevante aanbiedingen doet die verband houden met hun eerdere aankopen.

Een handelsnaam identificeert uw bedrijf in het economisch verkeer, een merknaam duidt de herkomst van uw product of dienst aan. Uw naam is dus uw faam.

Eerst en vooral dient u na te gaan of de persoon die de review heeft geplaatst al dan niet geïdentificeerd kan worden als klant van uw onderneming. Immers worden veel valse reviews geplaatst. Daarna is een publieke  professionele reactie aanwezen. Indien de review inhoudelijk niet correct is of deze lasterlijk is, kunnen verdere stappen ondernomen worden, dit zowel burgerrechtelijk als strafrechtelijk.

Het opstellen van duidelijke en juridisch correcte algemene voorwaarden is cruciaal voor uw webshop en uw rechtszekerheid. Zo dient er onder meer rekening te worden gehouden met de wetgeving op consumentenbescherming, gegevensbescherming en elektronische economie.

Het laten ontwikkelen van een webshop door een derde partij kan veel voordelen bieden, maar het is belangrijk om, onder andere, rekening te houden met de prijsbepaling in de overeenkomst, de opleveringstermijn, de garantie en support die gegeven wordt, het respecteren van de privacywetgeving en de beveiligingsmaatregelen die door de ontwikkelaar worden voorzien.

Zorg voor degelijke beveiligingsmaatregelen, zoals SSL-certificaten, een goede overeenkomst met de hostingleverancier en regelmatige software-updates. Ook het nemen van periodieke back-ups van uw databank is aangewezen. Dit helpt om klantgegevens te beschermen, juridische aansprakelijkheid te verminderen en uw continuïteit te verzekeren.

Vragen over e-commerce?

contacteer ons

iLAW legal experts in e-commerce

Wens je juridisch advies van onze experten?

Contacteer ons